Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 1, 30.06.2024

Yıl: 2024

Derginin amacı teorik ve araştırma odaklı çalışmaları desteklemek, araştırmalarda kaliteyi arttırmak ve ulusal ve uluslararası akademik araştırmaların karşılıklı paylaşımını teşvik etmektir. Ayıntâb Araştırmaları Dergisi (AAD), bilginin serbest dolaşımı ve yaygınlaştırılması için çalışan açık erişimli bir dergidir. Ayıntâb Araştırmaları Dergisi (AAD) büyük oranda akademisyenlerin katkı sağladığı çok disiplinli bir yayın olmasına rağmen, alanında uzman olan veya lisansüstü düzeyde çalışmalar yapan öğrencilerden gelen yayınları da teşvik etmektedir.

Ayıntâb Araştırmaları Dergisi (AAD), Arkeoloji, Gastronomi, İşletme, İktisat, İletişim, Coğrafya, Tarih, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Hukuk, Dilbilim, Folklor, Edebiyat, Felsefe, İlahiyat ve Sosyoloji alanlarından yayın kabul etmektedir.

* Dergimizde makalesi yayınlanan yazarların iki sayı (1 yıl) boyunca başka bir makalesi değerlendirmeye alınmayacaktır. Gaziantep Üniversitesi Ayıntâb Araştırmaları Dergisi'nde her bir yazarın yılda bir defa makalesi yayınlanabilir.
*Makaleleri Word dosyası hâlinde yükleyiniz.
Gaziantep Üniversitesi Ayıntâb Araştırmaları Dergisi yazım kuralları şunlardır:
1. Makaleler Türk Dil Kurumu yazım kılavuzuna göre yazılmalıdır.
2. Makalenin kenar boşlukları sağ, sol, alt ve üst 2,5 cm olmalıdır.
3. Türkçe makalelerde üstte Türkçe başlık 12 punto ile bold olarak Times New Roman stili ile altta İngilizce başlık 12 punto, italik ve Times New Roman stili ile kelimelerin sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. İngilizce makalelerde üstte İngilizce 12 punto ile bold olarak Times New Roman stili ile altta Türkçe başlık 12 punto, italik ve Times New Roman stili ile kelimelerin sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
4. Makalede yazar ya da yazarlar hakkında ad, soyad, üniversite adı gibi herhangi bir bilgi olmamalıdır.
5. Makalenin yüksek lisans tezi, doktora tezi, bildiri sunumu gibi çalışmalardan üretildiği bilgisi dipnot vs. şeklinde makaleye yazılmamalıdır. Bu bilgi makale gönderilirken sisteme ek bilgi olarak yazılmalıdır. Makale yayın sürecine geçerse yazarlardan gerekli bilgi ayrıca istenecektir.
6. Türkçe ve İngilizce makalelerde Türkçe Öz ve İngilizce Abstract bölümü bulunmalıdır. Türkçe Öz ve İngilizce Abstract bölümü iki yana yaslı, 200-250 kelime aralığında, 10 punto, önce-sonra 0 nk ve Times New Roman stili ile satır aralığı 1 cm olacak şekilde yazılmalıdır.
7. En az ve en fazla beş tane anahtar kelime ve key words yazılmalıdır.
8. Giriş başlığı Times New Roman yazı stiliyle 12 punto, bold, ortalı, satır aralığı 1 cm, önce-sonra 6 nk olacak şekilde yazılmalıdır. Makale metnindeki diğer başlıklarda da kelimelerin sadece ilk harfleri büyük olmalı, 12 punto ile önce-sonra 6 nk yazılmalıdır.
9. Makalenin giriş ve girişi takip eden bütün gövde bölümlerinde başlıklar da dahil 12 punto ile Times New Roman yazı stili kullanılmalıdır.
-Satır aralıkları başlıklar da dahil 1 cm olmalıdır.
-Paragraf boşlukları 1,25 cm olmalıdır.
-Paragraf aralıkları önce-sonra 6 nk olmalıdır.
-Gövde metni iki yana yaslı olmalıdır.
-Başlıklar ile üst paragraf arasında boşluk bulunmamalıdır (Başlık düzeni aşağıda gösterilmiştir).
-Başlıklar rakamlarla başlamamalıdır.
-Üç satırdan uzun blok alıntılar 10 punto ile ayrı bir paragraf hâlinde ve bütün paragraf sadece soldan 1,25 cm içeride yazılmalıdır.
-Dipnotlar 10 punto ve Times New Roman yazı stiliyle oluşturulmalıdır.
-Tablo kullanıldığı durumlarda tablonun sayısı ile bütün açıklayıcı yazı tablonun üstünde 10 punto ve başlık kısmı bold olarak iki yana yaslı yazılmalıdır (Tablo 1: Tablo örneği)
-Şekil, grafik, fotoğraf ve resimlerin açıklayıcı yazısı altta olmalıdır. (Şekil 1: Şekil örneği)
-Şekil ve tablo ile açıklama yazısı arasında ayrı bir boşluk olmamalıdır.
10. Sonuç başlığı sadece ilk harfi büyük olacak şekilde ortalı olmalıdır. Sonuç bölümünde alıntı olmamalıdır (Bütün çıkarımlar yazara ait olmalıdır).
11. Kaynakça başlığı sadece ilk harfi büyük olacak şekilde ortalı olmalıdır. Kaynaklar arasındaki boşluk (kaynakça başlığı hariç) önce-sonra 0 nk olmalıdır. Kaynakça bölümü asılı olarak APA 6 kılavuzuna uygun şekilde hazırlanmalıdır (Kaynak isimlerinin özel adlar dışında sadece ilk harfinin büyük olması gibi kurallara dikkat edilmelidir).
12. Sadece ek bilgi ve açıklamalar dipnotta verilmelidir.
NOT: Yazım kurallarına uyulmaması otomatik ret durumunu ortaya çıkaracaktır.

Türkçe Başlık (12 punto)
İngilizce Başlık (12 punto)
İsim YAZMAYINIZ*
Öz
Öz Metni 10 Punto Normal En Fazla 250 kelime iki yana yaslanmış Anahtar kelimelerle özet paragrafı arasında boşluk olmayacak.
Anahtar Kelimeler: Anahtar kelime a, Anahtar kelime b, Anahtar kelime c, Anahtar kelime d, Anahtar kelime e
Abstract
Özet Metni 10 Punto Normal En Fazla 250 kelime iki yana yaslanmış. Please do not leave space between the abstract paragraph and the keywords.
Keywords: Keyword a, Keyword b, Keyword c, Keyword d, Keyword e,
Giriş
Word’de yukarıdan stil galerisinden Dergi Body stilini paragraflarınızın hepsi için kullanabilirsiniz. Gövde metni, Özet ve Abstract’tan hemen sonra başlar. Gövde metni Times New Roman 12 punto iki yana yaslanmış her paragraf başında 1,25 cm boşluk, satır araları tek boşluk
Çok önemlidir. Paragraflar arasında 6nk boşluk. Sağ tıklayınız, çıkan menüde “Paragraf” başlığını seçip, oradan öncesi ve sonrası için 6nk boşluk ayarlayınız. Yukarıda, stil kısmından, Dergi Body stilini, dergi paragrafları için seçiniz.
Alıntılar üç satırdan uzunsa, tırnak işareti kullanılmadan, soldan paragraf giriş hizasından başlayacak:
Üç satırdan ve/veya 40 kelimeden uzun her alıntı, yukarıdaki dergi block quote stiliyle ya da, iki yandan hizalı, paragrafın hepsi 1,25 cm içeriden, 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Bir alt bölümle arada 6 nk ya da 6 pt boşluk bulunacak.
Başlık Kesinlikle Rakamla Başlamaz (1. Düzey)
Sola Yaslı Başlık 12 Punto Kalın İlk Harfleri Büyük (2. Düzey)
Paragraf başlangıcı hizasında 12 punto kalın sadece ilk kelime büyük harfle (3. düzey)
Paragraf başlangıcı hizasında 12 punto kalın italik sadece ilk kelime büyük harfle (4. düzey)
Girintili, italik, başlığın ilk sözcüğü Büyük harfle başlar ve diğer sözcükler küçük harfle başlayıp biter (5. düzey)
Tablo ve Şekil kullanıldığında aşağıda belirtilen yazım kurallarını uygulayınız.
Tablo numarasından sonra nokta değil, iki nokta üst üste bulunmalıdır. Bütün açıklayıcı yazı 10 punto, başlık kısmı kalın, geri kalan kısmı normal, tablo kenarlıkları olmayacak.
Şekil, resim, grafik ve fotoğrafların açıklayıcı yazısı ise altta yer almalı, 10 punto, başlık kısmı kalın, geri kalan kısmı ise normal olmalıdır. Şekiller ve tablolarla paragraflar arasında 6 nk’dan ayrı bir boşluk bırakılmasına gerek yoktur.
Birden fazla yazarı olan makalelerde, yazar sıralaması makale yüklenirken yazar(lar) tarafından girilen sıralamadır ve Dergi Park sisteminde daha sonra hiçbir değişiklik yapılamamaktadır. Bu nedenle, yazar sıralaması sisteme girilirken dikkatli olunmalıdır.

Yazarlar, yalnızca özgün çalışmalarını yayınlamalı ve kullandıkları eser ve kaynakları uygun şekilde belirtmelidirler. Yaptıkları çalışmanın niteliğinin belirlenmesinde etkili olan diğer yayınları da belirtmelidirler. İntihalin farklı türleri vardır: bir başka araştırmacının çalışmasını kendi çalışması gibi göstermek, başka bir araştırmacının çalışmasının bir bölümünü çalışamaya atıf yapmadan kopyalamak ya da kendininmiş gibi başka şekilde ifade ederek kullanmak, ya da başka bir çalışmanın sonuçlarını kendine aitmiş gibi iddia etmek gibi. Her ne şekilde olursa olsun intihal yapmak yayıncılık etiğine aykırıdır ve kabul edilemez.

Ücretsizdir





Dergimiz INDEX OF ACADEMIC DOCUMENTS, ASOS INDEX, ACADEMİNDEX ve ACARINDEX tarafından dizinlenmektedir.